2012. február 27., hétfő

Sailor Moon - Varázslatos álmok

A Sailor Moon egy japán manga és a manga alapján készült anime címe.
Az anime mely 1992-ben indult hódító útjára, millió rajongót szerzett.
200 részes, mely 5 évadot foglal magába:
 • Sailor Moon -  46 rész
 • Sailor Moon R (Return & Romance) - 43 rész
 • Sailor Moon S - 38 rész
 • Sailor Moon SuperS - 39 rész
 • Sailor Moon Sailor Stars - 34 rész
Műfajilag nehezen tudom besorolni, szerintem: akció, vígjáték, romantikus, dráma, shoujo (fiatal lányoknak szóló történt).
Az alap történet szerint 1000 éve az Univerzumban béke honolt. Ebben az időben Serenity királynő uralkodott a Holdbéli Királyságban. Azonban a gonosz Berylla királynő, aki a Sötét királyságban uralkodott, azt tervezte, hogy meghódítja az egész Univerzumot, és a Hold Királyságával kezdi.
A hercegnő és 4 tündére próbálnak ellenállni a támadásnak, de sajnos nem járnak sikerrel. A Föld hercege, Endymion (a hercegnő jegyese), Serenity királynő és lánya élete is veszélybe került. A királynő mikor látta, hogy nincs más esély használta az Ezüst kristály erejét és feláldozva életét 1000 évvel a múltba küldi a lányát, Endymion-t és a tündéreket. Itt kapcsolódik be az anime a történésekbe.
A főhősnőnk egy átlagos 14 év körüli szőke hajú lány, aki lusta, naiv, jóindulatú, szeret nassolni, és nem szeret iskolába járni. Ő Serenity hercegnő, vagy másik nevén Usagi. A magyar változatban Bunny nevet kapta.)  Amikor megment egy cicát, elkezdődik élete új fejezete, mivel a fekete macska, Luna, segít neki felfedezni valódi kilétét, hogy ő a Holdtündér. Luna elmondja neki, hogy az a feladata, hogy küzdjön a gonosz ellen, és hogy megtalálja a Hold hercegnőjét. (A történet folyamán derül csak ki hogy ő a hercegnő.) Persze ebben társai is segítségére lesznek.  Ezeket a részeket az első évad öleli fel.
A Sailor Moon R elején a lányok elvesztik az emlékeiket, Luna és Artemisz (Sailor Vénusz cicája) úgy gondolják, hogy jobb így a lányoknak, de a gonosz nem pihen. Ellenségük a Fa gyermekei, akiket Ail-nak és Ann-nek hívnak. Az évad második felében pedig felbukkan egy kislány Kamilla (japánul Chibiusa).  Vele együtt érkezik az új ellenség a Black Moon Family, akik egy új jövőt akarnak létrehozni. Megjelenik egy új tündér is Sailor Pluto, aki felfedi Kamilla titkát.
A Sailor Moon S egy látomással kezdődik, mely egy lehetséges jövőt mutat, amiben csak pusztulás látható. Kamilla visszatér a múltba és ő is segít legyőzni az új gonoszt, a Mélység hódítóit. Céljuk a Csend Úrnőjének feltámasztása. Megjelenik két új tündér Sailor Uránusz és Sailor Neptun, akik eleinte nem akarnak együtt dolgozni a többi holdtündérrel. S az évad végén fény derül Sailor Szaturnusz kilétére is.
A Sailor Moon SuperS középpontjába Kamilla kerül. Egy különös cirkuszi társulat érkezik a városba, a Dead Moon Circus, akiknek a vezetője Nehellénia. A nő célja hogy megszerezhesse a Földet, de előtte az álmok földjét rohanja le, és foglyul ejti a főpapját Hélioszt. A fiú egy másik alakjában megjelenik Kamilla álmában és segítséget kér tőle.
A Sailor Moon Sailor Stars elején egy titokzatos ellenség kiszabadítja Nehelléniát. Gyűlöletének tükrét széttöri, melynek szilánkjai a Földre hullnak. Egy tükördarab Mamoru (Endymion) szemébe esik, és Nehellénia szolgája lesz. A holdtündérek átadják erejüket Bunnynak és ez által a lány megtudja megmenteni szerelmét, és Nehillénát pedig meg tudja szabadítani a gyűlöletétől. A harc azonban itt nem ér véget, és találkoznak a legerősebb ellenfelükkel, aki maga a Káosz, aki Sailor Galaxia testébe költözött.
(A történet szerint Galaxia a múltban magába zárta a káoszt, hogy megvédje tőle a világot, de ezzel saját magát is megrontotta, s annyira eluralkodott rajta, hogy a saját Star Seed-jével is felvehette a harcot, ami nem volt más, mint a legendás Reménysugár.)
Kamilla visszatér a jövőbe. Mamoru Amerikába utazik, de az út alatt a gonosz Sailor Galaxia  elkapja. Viszont egy jövőből jött idegen bukkan fel Chibi-Chibi. Feltünik 3 új harcos is a szinen. Ők a Sailor Starlights, mely 3 tagból áll: Sailor Starfighter (Seiya),  Salior Starmaker (Taiki) , Salior Starhealer (Yaten).
A végső harcban sokan meghalnak, csak Starlights csapat, Bunny és Chibi-Chibi éli túl. Bunny nem akarja feláldozni senki életét és a szerette erejét használva a Galaxiában még rejtőző halvány jóságot előhívja, s ekkor Chaos elhagyta a testét. Chaos itt sem hal meg, hanem minden egyes élőlény szívébe beköltözik egy-egy darabja, ahogy eredetileg is volt.

Kedvenc szereplőimről pár szó, és kis véleményszösszenetek:
Haruka Tenoh/ Sailor Uránusz: A magyar változatban a Frederique nevet kapja. Egy makacs, tehetséges, erős akaratú fiús lány. Rövid hajával és férfias öltözködésével meg is téveszti a holdtündéreket. Közeli kapcsolatot ápol Michiruval (Salior Netpun).
Kaió Michiru/ Sailor Neptun:  A magyar változatban a Myléne nevet kapta. Hidegvérű, udvarias, kifinomult fiatal hölgy.
A kettejük kapcsolatának ábrázolása miatt lett sok helyen eltolva az anime mert, hogy nem akarják megrontani a fiatal lelket a finoman ábrázolt leszbikus kapcsolattal. Haruka a magyar szinkronban civilként férfihangot kapott, míg tündérként, nőit. Nemrég néztem végig magyarul az S szériát, és nagyon nehezen vette be a gyomrom a dolgot. Anno kis alsós általános iskolás ként láttam, akkor ez fel se tűnt, most felnőtt fejjel inkább nézem japánul felirattal, mert nagyon idegesít. Szerintem nem tesznek olyan erős leszbikus utalásokat, hogy ne lehetett volna normálisan szinkronizálva leadni, szerintem egy kisgyerek meg amúgy se venné észre… Például én nem vettem.
Seiya: A Starlights vezetője. Magabiztos, szenvedélyes és picit nagyképű is az elején. Közte és Bunny közt egy románc alakul ki, de ez sajnos csak plátói lesz Bunny felől, mert szíve csak Mamoru-é. Pedig az a csillogás Seiya szemében, még Salior Starfighter-ként is megmarad.
Yaten: A leg távolságtartóbb szereplő. Nem bízik az emberekben és csak az érdekli, hogy megtalálja a hercegnőjüket.
Talán ők ketten és persze Taiki okozzák a legtöbb fejtörést, hiszen civilként férfi testben vannak, átváltozáskor pedig női testük van. Elvileg a saját bolygójukon nem ilyen nemi felosztás van, mint itt a Földön. Vagyis valami ilyesmit szűrtem le a dolgokból. Ehhez nem készült magyar szinkron, aminek kifejezetten örülök, mert nem tudom milyen ostobaságokat lettek volna képesek kitalálni, hogy nehogy sérüljenek a nézők -.-. Tény és való hogy sok kérdést vet fel a dolog, de szerintem semmi megbotránkoztató sincs benne.

Kedvenc szériák: Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az S és a Sailor Stars.

A grafika az évadok során folyamatosan fejlődik, a Salior Stars alatt már nagyon szép:) A gyönyörű dalok is gazdagítják az élményt. A Star Locket dalt egyszerűen imádom, gyönyörű!
A magyar szinkron pocsék, és nem csak fent említett miatt.

Számomra a Salior Moon mindig is egy kiemelkedő anime lesz, hiszen ezt láttam életemben először, bár akkor még számomra csak egy mese volt:) Sőt volt még egy kabátom is amin Bunny díszelgett.

Mindenkinek ajánlom akiben még van egy kisgyermek a lelke mélyén.

 Rengeteg kép következik:
Artemisz, Luna és a cicájuk Diana (Artemisznek is női szinkronhangja volt, pedig fiú cica)


Egyik kedvenc képem

Heliosz és Kamilla
Az aranykristály erélyével átváltozva

Endymion herceg
Pegazus és KamillaKamilla és Bunny
A kedvenc gonoszaim:) Akik a szívük mélyén nem is voltak azok
Haruka és Michiru
Haruka Sailor Uranuszként


Stailor Stars
Sailor Star Healer, azok a szemek:D

Az a bizonyos mezítelen jelenet ami miatt sokan pattogtak,
hát nem tudom miért, ennyi erővel a Barbi babákat is belehet tiltani
Szegénynek még mellbimbója sincs

Sailor Moon a kezében Chibi-chibivel


Michiru és Haruka az utolsó pillanatukban is egymásért nyulnak 
Bunny és Seiya
"Mondtam hogy mindig megfoglak védeni" - mondta mikor kiderült hogy ő Starfighter


A nagy átváltozás, férfiből- nő. Nekem olyan mint ha Kent öltöztetnénk női ruhába.

Pedig szép pár lettek volnaYaten szenvedős arca, olyan cuki^^

Egy fan kép, mert jó elgondolni, hogy mi lett volna ha:)
Egy kis magyar szinkron bemutató:
P.S. I love you

6 megjegyzés:

 1. Szintén hatalmas fan voltam, és a mai napig imádom ezt a mesét :)

  VálaszTörlés
 2. Hiába vagyok férfi, én akkor is azt mondom hogy ez egy király anime volt, és még mindig az. Ha már a barátnőm is innen szedte a becenevem, akkor tuti megérte. :D

  Pedig már mindketten rég elmúltunk 18-ak. :)

  VálaszTörlés
 3. :) Örülök, hogy ennyi rajongója van ennek az animének:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az hát. Egy unalmas munka közben még mindig ennek az animének a zenéit hallgatom. :)

   Törlés