2012. november 8., csütörtök

A sötétkék árnyalatai - Blue Valentine

Mostanában rózsaszín ködbe burkolózó romantikus filmek szivárognak mindenhonnan, s közben minden alkotó megfeledkezik arról, hogy a szerelem nagyon ritkán tökéletes. Inkább törékeny, múlandó és fájdalmas. A problémák pedig nem oldódnak meg egy csapásra. A Blue Valentine pont erről szól. 
A szerelmen, a reményen, a kétségbeesésen, az elhatározáson keresztül, a fásultságon, a küzdelmen, a reménytelenségen, a csalódáson át a végső elhatározásig. Egy kapcsolat születésétől a haláláig.Cindy okos lány, orvosnak szeretne tanulni. Dean nagyon helyes, barátságos férfi, tervekkel teli. Megismerkedésük örömteli, szenvedélyes. Ám a gondok nagyon hamar jelentkezik náluk, egy új élet képében. Cindy nem akarja megtartani, de végül feláldozza az álmait. Dean is ugyan ezt teszi, bár nem szerepelt a terveiben a család és a gyerek, de akkor abban a pillanatban csak erre vágyott. Így kezdődött minden.
Hihetetlenül hiteles az egész, teljesen valószerű. Torokszorító és könnyfakasztó, ahogy a szerelmet megmérgezik a negatív dolgok. S egyre jobban látni lehet, hogy már csak a szeretet, a ragaszkodás és a megszokás az, ami együtt tartja őket. Szépen lassan tudunk meg mindent, a jelen és a múlt között ugrálva, de egyáltalán nem zavaróan.
Elgondolkodtató és fájdalmas gondolatokat ébresztett bennem a film. Hogy vajon min csúszhat el egy kapcsolat? Meg lehet egyáltalán menteni? És érdemes egyáltalán?
Biztos vagyok benne hogy elkerülhető a szétválás, de minden kapcsolatban vannak mélypontok. Aki azt mondja nincsen, az hazudik. De vajon két egymástól teljesen különböző életcéllal rendelkező embernek lehet e hosszú távon boldog jövője?
A film nem ad rá választ, ezt mi tapasztaljuk meg majd az életünk során, csupán a kérdések felhozásában segít.
A gyönyörű kislányuk
Ryan Gosling most nem szépfiú szerepben tündökölt
A döntés, ekkor kezdődött minden


Az utolsó próbálkozás, de Cindyn látszik hogy legszívesebben ellökné Deant


Örökké együtt, jóban rosszban
A végső döntés, bár nem tudjuk hogy ezután történik e még valami
Ajánlom, az idősebb, érettebb embereknek, mert itt két lehetőség van, megérted vagy sem. Ezt érezni kell, és nem hatalmas tanulságokat keresni. 
Az érzékenyebb embereknek ajánlom a pappírzsepi előkészítését, mert én sírtam rajta elég rendesen.


P.S. I love you

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése