2014. június 8., vasárnap

A túrós gyöngyös finomság

Ezt a roppant egyszerű, de mégis hihetetlenül finom sütemény receptet még Ildi nénitől kértem el. S annyira nagy sikert aratott itthon, hogy egy kezemen se tudom megszámolni, azóta hányszor készítettem már el. És soha nem élt meg hosszú időt, túl finom ahhoz, hogy sokáig magányosan árválkodjon.
Mindemellett meg kell jegyeznem azt, hogy gyönyörű, ahogy a kis cukor gyöngyök kiülnek a tojásfehérje hab tetejére.turosgyongyos (1)
A hozzávalók:
A tésztához:  10 dkg margarin, 5dkg porcukor, 1 tojás, 18 dkg liszt, sütőpor
A töltelékhez és a habhoz: 0,5 kg túró, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag pudingpor, fél citrom leve, 1 liter tej, 10 dkg porcukorturosgyongyos (2)A tésztát az előírt alapanyagokból összegyúrom, és egy lágy tésztát kapok eredményül. Ha túl lágy akkor teszek hozzá egy kis lisztet.  Előmelegítem a sütőt 180 fokra, és mig pihen a tészta pár percet, megcsinálom a tepsit.
Egy elég mély, közepes darab fog kelleni a sütéshez, amit teljesen befedek sütőpapírral. Lehet vajazni és lisztezni is, de a sütőpapírral könnyebb kiemelni anélkül a sütit, hogy eltörnénk a tetejét.
Ha ez megvan a süti készítésének legnehezebb része jön. A tésztát egyenletesen kinyújtom és a tepsibe teszem úgy, hogy a szélén legyen perem. Pár sütés után az ember kitapasztalja, mekkora szél kell, de az elején ellehet vele lenni. Nem baj ha kisebbre sikerül, úgy is finom lesz. De arra figyeljünk, hogy a szélek szeretnek beborulni, mig nincsen bent a töltelék.
A töltelék készítése nagyon egyszerű. A túrót összetöröm villával, hozzákeverem a 4 tojás sárgáját, a sima cukrot és a pudingport. A pudingpor vaníliás vagy tejszínes legyen. Ezekkel nagyon finom. Összekeverem, majd ráöntöm a tejet. Fontos, hogy ha nedvesebb a túró akkor kevesebb tejet öntsünk hozzá, mert akkor folyni fog kicsit. Ha úgy érezzük, hogy nem keveredett el eléggé akkor lehet csinálni robotgéppel is a keverést.
A tésztába öntöm óvatosan a tölteléket, és 20 percre a 180 fokos sütőbe tolom. Ezután lejjebb veszem a hőmérsékletet olyan 150 fok körülire, és még 20 percig sütöm.
Mielőtt letelne a második 20 perces időtartam elkezdem felverni a 4 tojás sárgáját a porcukorral. Jó kemény habbá kell verni, ami jó 5 percbe is beletelhet.
Ha kész rákenem a sütire, és még 10 percet sütőm, félidőnél megfordítom a  sütit, hogy mind a két oldala egyenlően kapja meg ezt a picit pirult színt.
A gyöngyök hűlés közben csapodnak ki a fehérje tetejére. turosgyongyos (4)Vizes késsel könnyen szeletelhető.
Maga a süti, finom, krémes, és a habos rész istenien ragadós:) Egy viszonylag gyorsan elkészíthető süti, amivel a vendégeket akármikor le lehet nyűgözni.
turosgyongyos (3)Ui: Érdemes lakat alatt őrizni  a saját részünk, mert nagyon szeret a süti eltűnni a hűtőből. Hogy hova teleportál az örök rejtély marad:)
Ui 2: Nem mindig sikerül, de nem kell elkeseredni akkor is finom lesz. Ez is egy eléggé rontott példány, kifolyt a töltelék teje a tészta fal mellett (kicsire hagytam), és kicsit sokáig maradt a sütőben a tojáshabbal, és megszilárdult egy cseppet. De finom, roppanós réteg volt legalább rajta.tgyUi3: A Strongbow alma alapú cidere, piros gyümölcs ízesítéssel nagyon finom, de nem illik a sütihez. Viszont jól néz ki a képen:) De egymás után fogyasztva tökéletes^^

12 megjegyzés:

  1. Atyaég, ez valami eszméletlenül guszta! O.O Habár sok receptet szeretnék kipróbálni, ezt is mindenképpen a listámhoz kell csapom, mert muszáj megkóstolnom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Remélem ízleni fog, ha eljutsz hozzá a listádon:)

      Törlés
  2. Nyami, nyami, nyami. Megyek megnézem, hogy van e sütemény itthon.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bűnözzünk együtt, én is körbenézek^^

      Törlés
  3. Tudod, ez így nem ér... fogadjunk, ezt a kaját is azért kapom így éhgyomorra, hogy meglakoljak a receptjeimért. :D
    Nagyon jól néz ki. :)
    Neked a könyvlistád, nekem a receptlistám (is) bővül ezerrel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akartam gonosz lenni, elnézésedet kérem:)
      A receptessel azért gyorsabb haladni mint a könyvessel:D Vagyis én így érzem:)

      Törlés
  4. Uhhh most megnyaltam a szám szélét és sajnálom, hogy egy bolt sincs nyitva :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Este én se szeretek recepteket böngészni, úgy megkívánja az ember^^

      Törlés
  5. Ah, olyat akarok én is enni! yumm-yumm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondanám, hogy küldök fénypostán, de jelenleg nincs készleten^^

      Törlés
  6. Gyermekkorom egyik kedvenc sütije, és most persze a család kicsinyei is rá vannak kattanva. A gyöngyök miatt el is nevezték pöttyös sütinek :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pöttyös süti, ez milyen aranyos:)

      Törlés