2014. július 26., szombat

CsCsK olvasó csapat, az első kihívás :)

CsCsK vagyis a Csupa Csoki Könyvek kis olvasó csapatának ötlete már nagyon régen megfogalmazódott bennünk Dórival. Onnan jött az ötlet, hogy az ízlésünk eléggé hasonló és a véleményünk is többé kevésbé egyezik, csak más oldalról közelítjük meg a dolgokat, és milyen jó lenne egyszerre elolvasni egy könyvet, majd megírni a saját kis véleményünk róla. És úgy egyszerre megosztani, és kivesézni a gondolataink róla. Bár biztos vagyok benne, hogy lesz olyan könyv amit az egyikünk az egekig magasztal a másik meg a földbe tipor:) De hát így szép ez, unalmas is lenne ha csupa egyforma vélemény kerülne ki.

“A könyvek olyanok, mint egy doboz bonbon.
Sosem tudni, mit veszel le a polcról.”

Szóval az ötlet már régebben megszületett, de nekem sorban jöttek a dolgok, ami miatt halasztást kértem. Rosszkedv, vizsgák, hisztik, munka meg a többi. Közben azért nem felejtettük el, és elkezdtük összeszedni a könyves listánk. Meg eszünkbe jutott még pár dolog ehhez kapcsolódóan.
Dóri kitalálta, hogy mi lenne, ha a könyvajánló előtti nap lenne egy kihívás szerű dolog, melyben random könyves kérdésre válaszolnánk. Például, hogy mely könyveket gondolunk alapműnek és ilyenek.
Szóval jöjjön az első kihívás, holnap pedig követi az első közösen olvasott könyvünk:)

Az első sorsolás a Kedvenc női főhőseink kérdésre esett. Meg kell valljam kevesen vannak, ahhoz képest, hogy férfiak közül rengeteget tudnék felsorolni.
Nagy bajom, hogy a legtöbb női karaktert sablonosra, burok szerűre alkotják meg, hogy az olvasó bele tudja képzelni magát. Én ezt nagyon nem szeretem, és idegesítenek az ilyen semmilyen karakterek.
De azért szerencsére vannak kivételek és nem reménytelen, a női főhősök élete.
Szóval az én kis listám:

4. hely: Dors Venabili: Isaac Asimov – Az Alapítvány előtt, Előjáték az Alapítványhoz

Jó barát, hű társ, védelmező. Ez a 3 szó jut eszembe ha Dors-ra gondolok. Na meg az a tökéletes szerelem ami Hari Sheldon és közötte jön létre. Komolyan mondom, hogy az az egyetlen egy csókjuk ami a könyvben megíródik, romantikusabb és szenvedélyesebb a legtöbb romantikusnak keresztelt nyáltengernél.
Sheldon nélküle talán el se jutott volna semeddig. És az a gond, hogy többet nem is igazán tudok róla anélkül mondani, hogy ne spoilereznék, így is már van benne. Szóval tessék elolvasni ezt a két nagyon jó művet. Na igen sci-fi fanatikusok előnyben:)

“De Dors nem mozdult, és ő lassan, tétován, végül szenvedélyesen megcsókolta.
A lány karjai hirtelen a férfira fonódtak. Mikor végre fölocsúdtak, a lány szemében
mosoly bujkált, ahogy Seldonra nézett.
– Csókolj meg még egyszer, Hari. Kérlek.”

3. hely: Bride McTierney: Sherrilyn Kenyon – Sötét Vadász sorozat – Pokoli tűz tumblrlhxm8l21ut1qc85bhÉszrevettétek már, hogy a női fő és mellékszereplők általában mindig vékonyak és tökéletes külsővel megáldott teremtések? Természetesen, ők nem gondolják így, úgy érzik átlagosak, kövérek, csúnyák és a többi. Nem tudom, ki hogy van vele, de sokadszorra ugyan ezt a sémát olvasva, nagyon ki tudok ábrándulni az egész  könyv olvasásból.
Szerencsére itt is van egy nagyon nagy ellenpélda mégpedig Bride.
Ő egy teljesen átlagos teremtés. Súlyproblémái vannak, önbizalom hiányos, de mégis erős és lágyszívű teremtés. Ha egy karaktert kellene választanom, aki a legjobban hasonlít rám, akkor az ő lenne.

“– Nézd, Vane! Realista vagyok, és éppen most törték össze a szívemet.
Jelenleg nem vágyom kapcsolatra. Nagyon kedves vagyok hozzám,
és nem értem, hogy miért. Szerintem ilyesmi nem történik nem a valóságban.
A Tökéletes Herceg általában nem szokott felbukkanni, hogy megmentsen,
mert többnyire azzal a gizda Hamupipőkével, és a tökéletes lábacskájával van elfoglalva,
ezért a többi nő nem is érdekli.”

Kira_walker2. hely: Kira Walker : Dan Wells – Részlegesek trilógia

Az ebben az évben eddig olvasott könyvek legnagyobbika, és itt nem túlzok. Maga a könyv ötlete, története is óriási, és a szereplőgárda se sablonos. Ódákat tudnék zengeni róla, de ezt majd egy külön bejegyzésbe.
Most essen szó inkább a főhősnőnkről Kiráról. Erős, bátor, merész, jószívű, és életét áldozná azokért akiket szeret. Mindemellett van egy hatalmas titka, amivel meg kell birkóznia, és ezzel együtt rá kell jönnie, hogy semmi sem az mint aminek látszik.
Nem tudom, hogy dolgoztam volna fel a dolgokat Kira helyében, de az biztos, hogy az ő reakciója a jó. :)

“Azoktól elviselte a sértegetést, akiket utált, de attól mindig összetört,
ha olyan valakinek okozott csalódást, akit szeretett.”

1. hely: Vin: Brandon Sanderson – Ködszerzet trilógia

A Ködszerzet egy hihetetlenül és elmondhatatlanul nagyszerű mű, nagyszerű karakterekkel. És a mű nagyságát csak még tovább emeli a nagyszerű főhősnő Vin.
A lány egy tolvaj, aki különleges allomantikus képességekkel rendelkezik. Előttünk cseperedik fel, fiatal és bizalmatlan lányból, ha mondhatjuk ezt felnőtt, talpraesett nővé. Mindemellett, a karakter  tanul, fejlődik és hibázik. Erős, de sebezhető, bátor és cseppet vakmerő, pont olyan amilyennek egy jó női karakternek lennie kell.
Számomra különösen különleges, mert ő volt az első női karakter akivel ennyire jól tudtam hasonulni, és nem volt nehéz beleélnem magam a helyzetébe.
Tessék elolvasni a könyvet, megéri:)vin
“– Valamit fel is kéne kapnod magadra! – javasolta
Kelsier. – Szegény Koboldnak menten megáll a szíve.
– Mi a baj ezzel? – mutatott magára a lány. – Nem sokkal lengébb,
mint amiket tolvajként viseltem.
– Ez alsónemű, Vin – mondta Dockson.
– És?
– Ez az egész dolog lényege – kezdte Dockson. – A fiatal hölgyek
nem szaladgálnak alsóneműben, akkor sem, ha az hasonlít a rendes ruházatra.”

Dóri bejegyzését itt olvashatjátok el!:)

4 megjegyzés:

 1. Örülök, hogy nem csak én nem szeretem a női karaktereket. :)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon érdekes könyveket olvasol :) Én sajnos ezek zöméről még nem hallottam, de jobb később, mint soha :) Tetszik az ötlet egyébként, várom a további érdekességeket :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi:) Hát az első 3 könyvet mindenképpen csak ajánlani tudom! Assimovot inkább csak akkor ha van időd leülni mellé:)

   Törlés