2015. január 5., hétfő

James Dashner: Az útvesztő

Meg kell vallanom, hogy nagyon sokat várt a polcomon, pedig még születésnapomra kaptam magamtól. Megrovás magamnak, mert megint egy jó könyvet csúsztattam hátra. Pedig ez most olyan volt mint a manna, mert régen olvastam jó könyvet.

“– (…) Készen állsz?
– Aha… igen.
– Semmi aha. Készen állsz vagy sem? – Thomas mélyen Minho szemébe nézett.
– Készen állok.
– Akkor fussunk.”

1541-2127-thickboxSorozat: Útvesztő trilógia első része
Következő rész címe: Tűzpróba
Angol cím: The Maze Runner
Műfaj: disztópia, fantasy, ifjúsági, kaland, kortás
Kiadó: Cartaphilus
Kiadás dátuma: -Angol: 2009;   -Magyar: 2012
Oldalak száma: 364
Fülszöveg: Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…
…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.
James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.
tumblr_n2gpycYy1s1rc44lao1_500
“Amikor azt mondom, ők a legjobbak, az azt jelenti, hogy mindenben ők a legjobbak.
Hogy túléld a francos Útvesztőt, egyszerre kell okosnak, gyorsnak és erősnek lenned.
Döntéseket kell hoznod, és tudnod kell, mennyit kockáztathatsz.
Nem lehetsz vakmerő, de félénk sem.”

Kicsit nehezen indul be a történet, de amint átesünk a nem értünk semmit dolgon, és végre magyarázatokat kapunk kérdéseink egy részére, akkor máris egy nagyon jó történet tárul elénk. Az író nagyon jól megoldotta az információ átadását, nem zúdítja ránk hirtelen a dolgokat, hanem mindig egy kis morzsát dob elénk, amivel a mű végéig fenntartja az érdeklődésünket. Egy pillanatra nem hagy minket gondolkodnivaló nélkül, és ez a könyv egyik nagy pozitívuma.
Mindemellett nagyon jók a leírások. Izgalmas és fordulatos a történet, egyfelől szívet tépő is.
Meglátszik, hogy férfi tollából származik a mű, mert nincs benne feles, túlságosan nyálas szerelmi rész, és nem is hiányoznak (legalább is nekem). Remélem ezt a későbbiekben se fogja erőltetni.
De van negatív dolog is, mégpedig a túl sok szereplő. Sokan vannak, alig ismerünk meg közülük párat, így az esetleges elvesztésük nem okoz semmit. Csak meghalnak és ennyi. Nincs súlya az egésznek.
Még mindig rengeteg kérdésem maradt, így alig várom, hogy olvashassam a következő részét.

“– Elég nagy hülyeségnek tartom, hogy elküldenek valahova, ahol semminek nincs értelme,
és még a kérdéseimre se válaszol senki. – Thomas szünetet tartott,
magát is meglepte bátorsága. – Bökött. – tette hozzá, bedobva minden szarkazmusát.
Newt elnevette magát.
– Kedvellek, Zöldfül.”

Kedvenc szereplők: Newt, Thomas, Minho, Chuck
Kedvenc idézet:
 “… a hamis remény még mindig jobb a semminél.”

Amit szerettem benne: Az útvesztő egész ötletét, a megoldását.
Amit nem szerettem benne: Ezt a bököttezést és plottyozást. Számomra zavaró volt.
Amin lehetett volna még dolgozni: Teresa karakterén, nekem teljesen felesleges szereplő volt így. És hogy alig pár embert ismertünk meg, így voltak viszonylag súlytalan részek.
Kinek ajánlom: Fantasy kedvelőknek szerintem kötelező.

Készült belőle egy film is, mely nálam a “bár meg se csinálták volna” kategóriába került. Annyi köze van körülbelül a könyvhöz, hogy a neveket meg az alapötletet átvette, de amúgy mindent leegyszerűsített, lebutított. Olyan fontos szerepeket vett el egyes karakterektől, hogy az hihetetlen. A filmben például Chuck mint egy kolonc van jelen, mig a könyvben kétszer is nagy sorsfordító szerepe van…
Egy dolog menti meg nálam, mégpedig a színészek, ha nem ez a csapat játszana benne, nem nézném meg a többi részt.latest

Értékelés:

- Borító: A filmes borító nagyon tetszik, főleg Dylan O’Brien miatt. Na meg plusz pont, hogy a borítóhoz csatoltak egy könyvjelzőt is, melyet nagyon szépen le lehet választani róla. Nem láttam még ilyen megoldást egy könyvben se, de nálam ez  5/5*
- Történet: Nem újdonság ez a fiatalokon kísérletezős történet, de piszok jó a körítése. Tetszik, magával ragadó, és egyedi. 5/5
- Karakterek: Jók voltak, bár volt egy- két ember akit egy kicsit jobban is ki lehetett volna bontani. De hát még van 2 része rá. Egyszerű és végre nem tökéletesre faragott, adoniszi szereplők. 5/4
- Élvezhetőség: Csak úgy faltam az oldalakat, letenni se nagyon akartam. 5/5
5csillag

2 megjegyzés:

 1. Annyiszor megfogadtam már, hogy először elolvasom a könyvet és utána nézem meg a filmet, de ez mindig elmarad valahogy mindegyiknél. A film nekünk tetszett, bár eléggé kétesen lett vége. A bököttezés engem is borzasztóan idegesített. Sőt, én nem is értettem, hogy miért viselkedik annyira ellenségesen Newt, hiszen kijuthatnak végre. Bár, minden filmbe kell egy ilyen karakter! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én se tudom sokszor betartani, hogy előbb könyvet olvassak és csak utána nézzek filmet:)
   Olvasd el a könyvet és megtudod:) Amúgy szerintem nem olyan ellenséges Newt.

   Törlés